måndag 27 juni 2011

Min umrah resa


Jag har precis i dagarna kommit tillbaka från en två veckors umrahresa (den mindre pilgrimsfärden) när man åker till Mecka och besöker Masjid al haram (Den heliga moskén). Den är enorm och över 3 miljoner människor ryms inom den samtidigt.

Jag reste tillsammans med min man och min styvdotter.


I mitten av moskén finns en öppen plan där Kaaba ligger som är den första byggnaden som byggdes för att dyrka Allah. Det är i rikting mot den som alla muslimer i hela världen vänder sig när de ska be.


För er som inte vet hur det går till när man gör umrah så åker man dit med avsikt att göra umrah och männen klär på sig ihram (två osydda tygbitar). Medan kvinnorna går klädd i vanlig täckande klädsel utan mönster. Man börjar med att göra tawaf (gå sju varv runt kaaba) så som de gör på bilden här. Man kan åka när som helst på året och själva ritualerna tar någon timme att göra. Hur fort det går beror på hur mycket folk det är.


Sen ber man två rakat (enheter).


Sen ska man gör Sai (Gå mellan två kullar som heter Safwa och Maroa) och detta gör man för att minnas hur Hagar sökte efter vatten åt sin son Ibrahim när hon hade blivit lämnad ensam med honom i öknen och han grät av törst.


Detta avslutas med att man dricker zamzam som var det vatten som Allah lät forsa fram vid lilla Ibrahims fötter så att mor och son kunde överleva. Sen för att avsluta själva umrah så ska man klippa håret och ta på sig vanliga kläder.


I Mecka har man byggt en enorm klocka som ska visa tiden. Det sägs att det är den största klockan i världen. Här är bilden tagen på natten när den lyser grönt. Det gör den inte på dagen. Klockan syns långt utanför Meckas gränser.Stora delar av området kring Majid al haram var en stor byggarbetsplats eftersom man ständigt försöker förbättra området för alla besökare.


Efter fem intensiva dagar i Mecka åkte vi med lyxbil till Medina.


Här var främsta målet att besöka Profeten Mohammeds moské.


Den är vackert dekorerad med vitt, blått och guld


Nu har man byggt stora solskydd runt moskén som är utfällda på dagen när hettan är som värst och som fälls ihop på kvällen.Min man passade på att göra hijama (koppning) i Medina. Det ser obehaglit ut med allt blod men ska vara väldigt nyttigt att göra. Jag vågade dok inte prova på det.


Speciellt inte med tanke på att hans skalle såg ut så här efterår mjed en stor bula mitt på kalufsen. Men det försvan efter någon dag.


Eftersom det är sunnah (profetens tradition) att besöka Quba moskén så gjorde vi det. Moskén var den första som byggdes i Medina och det var Profeten Mohammeds kamel som valde ut platsen. Ber man två rakat (enheter) där så är belöningen lika stor som en umrah.Eftersom allt kött är halal här (tillåtet) så passade vi på att gå och besöka en stor Kinarestaurang för att få njuta av deras riktigt goda kötträtter. Det var smaskens och väl värt ett besök. Vi satt avskilt i ett familjebås.


Vi hittade många fina bokaffärer och handlade en hel del böcker. Kanske lite för mycket böcker..
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar