lördag 30 november 2013

1001 innovationer


En dag åkte vi lärare på utflykt till Karlstad för att se utställningen om Muslimernas storhetstid


På utställningen hade de några skådespelare som hade klätt ut sig till några av huvudpersonerna i utställningen och de spelade den rollen samtidigt som de hjälpte besökarna till rätta i utställningen. 


Vi fick lära oss hur det kommer sig att våra siffror ser ut just som de göra. Varje siffra har det antal hörn som den siffra den representerar. 0 har inga hörn medan 9 har nio hörn. Intressant..


Islamisk arkitektur har påverkat omvärlden på många sätt. Både valvbågar och kupoler kommer från dem. 


Den första mannen som försökte flyga var också muslim. 


Vi fick också veta att orsaken till att muslimerna blev så duktiga på att fastställa den exakta tiden berodde på att de hade ett intresse av att veta den exakta tiden för att kunna be. Här ser vi en av de klockorna som kunde visa exakt tid. Och det var redan på medeltiden. Inte illa. 


Flera videofilmer fanns genom hela utställningen som förtydligade budskapet. 


Flera interaktiva inslag fanns också. Som den här där man genom att flaxa med vingarna skulle få mannen att flyga genom luften.
Mycket av utställningen har anpassats så att skolelever ska kunna besöka den så det fanns ett speciellt rum för dem där de kan utforska olika saker. Vad sägs om att kunna bygga en cykel eller bil som är stor nog så att man kan åka i den...


Det visade sig att arkitekten som har ritat Karlstads universitets ursprungliga byggnad själv var väldigt inspirerad av den muslimska välden. 

Utställningen håller på till den 10 januari och jag rekommenderar verkligen att alla som kan åker och ser den. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar